Rendezvények

 

"Auschwitz Album – Rólunk, nekünk, nélkülük…" kiállítás

Időpont, helyszín:

A kiállítás 2011. november 28-tól december 02-ig tekinthető meg, naponta 8-16 óráig Veszprémben, a Vetési Albert Gimnáziumban.

Kinek szól a kiállítás:

Az Auschwitz Album kiállításra elsősorban az iskolák 7-12. évfolyamos osztályait várjuk szervezett formában, de természetesen nyitvatartási időben bárki megnézheti a tárlatot. A belépés ingyenes.

A kiállítás megnyitója:

A kiállítás megnyitójára ünnepélyes keretek között 2011. november 27-én, vasárnap 17.00 órai kezdettel kerül sor a Vetési Albert Gimnáziumban.

A megnyitó várható programja:

Köszöntőt mond:

Brányi Mária, Veszprém Megyei Jogú Város alpolgármestere.

A kiállítást megnyitja:

Pécsi Tibor, a Holokauszt Emlékközpont munkatársa.

Mi az Auschwitz Album?

Az Auschwitz Album a magyar zsidó transzportok koncentrációs táborba hurcolását, a deportálást, megérkezésüket mutatja be fotókon. A fényképeket az SS Azonosítási Szolgálat két tagja készítette. A kétszáz képet a kárpátaljai Bilkéről deportált Jákob család lánya, Lili találta meg 1945. április 9-én, a Dora-Mittelbau koncentrációs tábor felszabadításakor. A kiállítás emellett Sopron egykori zsidó közösségének sorsáról tanúskodó dokumentumokat, fotókat is az érdeklődők elé tár. A tárlat törzsanyagát a Holokauszt Emlékközpont 2004-ben mutatta be, azóta pedig az ország számos városában rendeztek belőle kiállítást.

Hogyan tekinthető meg a kiállítás?

Kérjük, hogy az iskolában a szervezésre kijelölt kapcsolattartó tanár a kapott felhasználó névvel, és jelszóval jelentkezzen be a honlapra (www.agapealapitvany.hu). Itt időpontot foglalhat az osztályoknak a kiállításra. A tárlatvezetések félóránként indulnak.

Tárlatvezető diákok kijelölése:

A kiállítás sajátossága, hogy a látogatókat a feladatra felkészített diákok kalauzolják végig a tárlaton. Kérjük, hogy jelöljenek ki 4-5 főt, akik az iskolájukat képviselve nemcsak kedvet éreznek magukban a tárlatvezetéshez, de egyben magabiztos, jó kiállásúak, és könnyen, gördülékenyen beszélve képesek bemutatni a kiállítás anyagát a látogató csoportoknak. A diákok munkáját az iskola jutalmazhatja.

Tárlatvezető diákok képzése:

A tárlatvezetésre vállalkozó diákokat a Holokauszt Emlékközpont munkatársa készíti fel. Az oktatás napján a diákok kapnak ebédet.

Tárlatvezető diákok beosztása:

A diákok a tárlatvezetést párban tartják. A kiállítás hetében valamennyi tárlatvezető tanuló egy délelőtt (8-12 óráig) és egy délután (12-16 óráig) áll rendelkezésre a helyszínen, ennek beosztása az oktatás napján történik.

Az Album története:

A holokauszt Magyarországon

Az első világháborúban elszenvedett vereség, az 1918-1919-es forradalmak, a fehérterror, az 1920-ban megkötött trianoni békeszerződés okozta sokk az ország közgondolkodását több szempontból károsan befolyásolta. Ennek egyik vetülete volt, hogy a lappangva jelenlévő, de a zsidóság sikeres asszimilációjának előnyeit szem előtt tartó konzervatív antiszemitizmus felerősödött.

Bővebben>>>